pondělí 22. března 2010

Maledivy

Maledivy jsou v očích českého občana něčím, co je jen pro VIP, nebo ty bohaté. Myslím si, že tento dojem vytváří naše cestovní kanceláře, které se na podobné destinace specializují. My jsme si tento pobyt koupili u zahraniční cestovky přes internet. Ale přeci jen v nás hlodal červík zvědavosti a tak jsme si nechali to samé nacenit u jedné české CK. Výsledek nás překvapil. Čekali jsme to dražší, ale ne o celkových cca 60% a to ještě po všech slevách :). Česká CK si účtovala marže nejen na ubytování. Ty ale byly v porovnání s maržemi za služby minimální. Marže za služby byly v řádech desítek procent i na přípaltek za all inclusive (předraženo o 57%), přeprava letadlem z Male na ostrov (80%) a podobně. Nemluvě o tom, že požadovali 2000 Kč na osobu za to, že tam mají delegáta, který se o nás ale nepostará, neboť je na jiném ostrově.

Většina lidí, kteří tam trávili dovolenou, mluvila německy nebo anglicky (ruštinu jsme neslyšeli). Z pár rozhovorů, které jsme měli např. u oběda vyplynulo, že tam přijeli normální zaměstnanci, drobní podnikatelé, zkrátka tzv. střední třída, ale ta západní.

O tom, že jsou Maledivy rájem na zemi se asi není třeba příliš rozepisovat. To je prostě fakt a opravdu vypadají v reále stejně, jako v katalogu cestovní kanceláře.
Co je ale zajímavé je, že se tam opravdu cítíte jako na dovolené, bez jakýchkoli rušivých vlivů.
Tím mám na mysli to, že vše funguje tak nějak automaticky a vaše přání stačí vyslovit jen jednou a vše funguje jak má..
Místní personál se skládá z přistěhovalců zejména ze Srí Lanky, Indie a Bangladéše. A i když jich tam jsou spousty, jsou v podstatě neviditelní, a přesto jsou stále na blízku.

Více foto zde




























































Z Colomba do Male jsme letěli velkym A 340. Na ostrov Kuredu se musíte dopravit ješte dalším letadlem - hydroplánem. Opravdu zážitek. Nádherné jsou pohledy na Maledivy z výšky.































Ubytování jsme měli hned u vody, ostatně jako téměř všichni. Nejlepší ovšem byla koupelna se záchodem. Jednalo se o venkovní typ, takže jsme se sprchovali, případně vykonávali další potřeby za svitu slunce či měsíce a to vše doplňoval zpěv ptáků.

Nejhezčí nám ale připadaly pod vodou. To máte pocit, že jste v obřím akváriu. Kromě všelijakých barevných ryb (od těch nejmenších typu neonky až po ty velké, které mohou mít 1 metr)jsou zde k vidění rejnoci (ti nejmenší mohli mít tak 0,5 m v průměru a ten největší byl delší než dospělý člověk), žraloci (opět malí ale i relativně větší (cca 1,5 metru), murény a želvy.
Bohužel focení pod vodou je složitější, než se na první pohled zdá, takže se nepodařilo zachytit vše jak bych si představoval. V reále je to ještě hezčí.
Vidět všechen ten podmořský život byl skutečně velký zážitek.

Více foto zde










































































































































Jinak je na Maleivách nuda. ještě že je na Kuredu alespoň golfové hřišťátko - 6-ti jamková akademie a driving range.






















A protože nám letadlo z Male leťelo až za dlouho, tak jsme toho využili k prohlídce hlavního města Malediv.
To je na jiném ostrově než je letiště, takže tam musíte lodí. Je to malé a útulné místo se samými obchůdky a vnucujícími se prodavači. Celkově ale působí poklidně a pohodově.



Žádné komentáře: